ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE SANT NARCÍS

Aquest Blog vol ser una eina de participació i informació amb tots els veïns del barri.
També,perquè més enllà dels seus límits, tots els ciutadans de Girona sàpiguen quines son les nostres inquietuds, els nostres problemes i el que fem.
En definitiva volem que sigui un espai de convivència.
---------------------------------------------------------------

FESTA MAJOR 2013

dijous, 18 de març del 2010

SI DE LES OPORTUNITATS NO EN FEM PANS...

Article publicat al diari electrònic aragirona.cat  http://blogs.aragirona.cat/marti-carreras/blog/si-de-les-oportunitats-no-en-fem-pans


SI DE LES OPORTUNITATS NO EN FEM PANS...

Ens hem acostumat a viure al ritme que ens marquen les notícies, i allò que ahir era un tema de rabiosa actualitat avui ja no és sinó un record per arxivar. Els ciutadans passem d'una preocupació a una altre segons el què diuen els mitjans i caiem en el parany que subtil però hàbilment ens han preparat uns polítics que -a sobre- s'erigeixen com a garants del nostre benestar.

Quan encara no s'han apagat els tambors de revolta a Salt, quan encara no s'ha ni posat fil a l'agulla en cap de les propostes que es van posar sobre la taula, les nevades ens han obert un front nou! Els han obert una drecera!

La pèssima gestió d'un fet puntual no ens pot fer oblidar que en realitat és la feina de molts anys la que potser no s'ha fet correctament. Una nevada -per molt important o extraordinària que sigui- no pot amagar una desídia continuada en l'exigència d'inversions de la millora del servei i d'estructures .  Una manifestació -promoguda o no- no ens ha d'estalviar crítiques a un model social, urbanístic, laboral i educatiu sempre pendent de pressupostos minsos i mal administrats.

Avui  ens preocupa l'estat en que la neu ha deixat els nostres carrers, la setmana passada la inseguretat d'aquests mateixos espais, la que ve qui sap i properament seran les consultes populars. Però el cert és que passem d'un tema a l'altre sense tancar cap carpeta i sense ni tant sols prendre cap apunt.

I passarà el que ens temem, que d'aquí a uns anys repetirem situacions i repetirem errors.

Al  mig de tanta roda implacable, n'hi ha una colla que ens entestem en continuar preguntant "què hi ha de la nostra proposta?". Als barris de Girona existim una colla de "desvagats" que, reunits en Associacions de Veïns, tornem una i altra vegada a posar el dit en aquella nafra que alguns voldrien oblidada, o si més no enterrada sota la paperassa del "nafent".

Avui he anat a un acte organitzat per l'AV del barri de les Pedreres que demana que s'executi amb urgència  el pla especial del barri previst des de fa VUIT anys. Hi érem presents, entre molts altres, membres de les AV de la Devesa i de la de Sant Narcís, ambdues amb un llarg historial d'exigència de compliment dels compromisos presos. Ja hi hem passat, ja sabem -ens temem- què passarà, però (com amb els fills)  hem de deixar que facin el procés d'assaig i error per arribar -pels propis medis- a expectatives semblants. I és la mateixa situació que els va tocar viure als del barri de  la Devesa amb el pavelló i el Pla d'Usos... molt soroll (provocat per l'AV, si fos per l'ajuntament res no hauríem sentit -i per tant aportat- fins al dia de la inauguració!), molt procés participatiu, molts tallers i reunions i ara ens hem de creure que s'està treballant en el Pla d'Usos (sense participació ciutadana! que per això ells ja tenen l'aval democràtic) i sorprendre perquè el consistori recorre (amb diner públic)  una decisió de la Generalitat per poder dur a terme el seu encaparrament de construir-lo on ells volen malgrat el que vulgui el poble.

El que no deixa de preocupar-me és que a l'altra banda, davant nostre,  sempre hi ha el mateix interlocutor que no mou fitxa si no s'hi veu obligat i a qui sempre li queda el recurs d'iniciar processos participatius no vinculants, Plans i Taules vàries que els doni temps per arribar a les eleccions que, segons ells, tot ho avalen! ("si no agrada la decisió que no ens votin les properes eleccions" ens diuen hipòcritament) i que -de pas- deixen les nostres associacions en un incòmode equilibri entre la "cultura del no" i la cobertura moral d'unes decisions que no ho són.

A Sant Narcís, fa anys que la junta de l'AV posem periòdicament sobre la taula  un llistat de temes  que preocupen als nostres veïns: estat dels carrers, manca d'equipaments, seguretat, neteja, obres de l'AVE, aparcaments...  Ens reunim amb els regidors pertinents, escoltem i proposem actuacions. I sempre, invariablement, ens aixequem de la taula amb la sensació de donar un marge de confiança als responsables que acabarà esdevenint un temps preciós perquè la preocupació es converteixi en problema. Els fets delictius (per dir-ne un) augmenten significativament cada dia i en època de crisi més. No augmentar la presència policial preventiva i de proximitat ni facilitar la denúncia immediata "in situ" només fa que no augmenti l'estadística, però sí la "sensació" i la realitat de la inseguretat. (Les manifestacions les haureu de disfressar amb altres temàtiques sobre les que no teniu competències per maquillar un  error sabut i conegut).

La mobilitat dels molts cotxes que diàriament circulen per Girona és una assignatura permanentment suspesa. No  fer cas de les veus que demanen la convocatòria de la Taula de mobilitat, per escoltar (i aprendre) de tots els grups implicats i afectats (taxis, bus, veïns, repartidors, empreses, comerços,bicicletes...) és d'una prepotència supina en una ciutat potes enlaire i amb quatre grans obres d'infraestructures bàsiques coincidint en temps i espai: entrada Sud de l'NII, AVE, ampliació de l'AP7 i pont del Trueta al Pont Major. I quan les condicions extraordinàries -com ho ha estat la darrera nevada- ens posen a prova, sempre poden descarregar la culpa sobre els ciutadans que, agosarats, pretenem anar a treballar a les empreses que -desafortunadament- no heu ni pensat proposar-los, per exemple,  que tanquin per evitar el col·lapse!.

Es clar que, qui som nosaltres per posar en dubte el do de la infal·libilitat que us indueix el vot d'un determinat nombre de ciutadans més influïts per les sigles que us  precedeixen que per la feina que deixeu feta?.
Doneu-nos llistes obertes i comenceu a guanyar-vos la cadira!
 

Martí Carreras, veí de Sant Narcís.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada